недеља, 19. октобар 2014.

АГИСТРИ – МАЛИ РАЈ СКРИВЕНЕ ИСТОРИЈЕ



Агистри је најмање и најмирније насељено острво у близини Егине - 6 км југозападно и 35 км од Пиреја. 

Прекривено је боровима, велико непуних 14.000 квадратних метара, има нешто преко 1.000 становника у три насеља - Милос (преко 500), Скала и Лименариа (128 становника). 

Плаже су тихе, вода кристална и плитка, насеља традиционална и старомодна, са шармом блиске прошлости која нестаје.  
 
Агистри су скривени туристички драгуљ где се може побећи на много места,  одморити се и опустити. Ту су и хотели, собе и апартмани, а дуж обале је много ресторана, таверни и кафе барова где можете јести или уживати у пићу уз само море или на плажи, на лежаљци и под сунцобраном. 

У близини су острвца Мони на источној страни, Кира на западу и Метопи на североистоку.

Агистри је острво које је запоставило своју прошлост. Помиње га још Плиније као Кекрифалиу, или као  Острво борова (ако је  Кекрифалиа оближње острвце Кира). Помињу га и Тукидид и Диодор као место близу кога се одиграла велика поморска битка 459. године пре нове ере, у којој је Атина победила флоту Егине, Епидауруса и Коринта.

Ево шта историја каже о томе:
На први пелопонески рат (460–446) требало би вероватно у суштини гледати као на сукоб између Атине и Коринта, у који се повремено укључивала Спарта
У првој бици овог рата, која се одиграла код Халија у Арголиди, победили су Коринћани, али у следећој бици, код острва Кекрифалије, победили су Атињани (459. године).
Затим су се Атињани упустили у борбу са својим старим супарницима, Егињанима, који су се укључили у рат на страни Коринта. Без обзира што се главнина атинске флоте у то доба налазила у Египту, Атињани су потукли Егињане у поморској бици, искрцали се на њихово острво и опколили им град. Покушај Коринћана да натерају атинске снаге на повлачење са Егине, ради чега су извршили изненадан напад на Мегару, није успео. Атињани су наоружали преостале грађане у Мегари, па су они под командом атинског стратега Миронида потукли Коринћане (458)“.
 

У новије време сликар Фотис Сарис (1937-2011) провео је много година на Агистри и био фасциниран њеном историјом.
Недавно је била његова ретроспектива у Атини:

Сарис је открио неколико античких локалитета који су тек у скорије време деломично истражени.
На северној страни, на Капнодохи полуострву, северно од Милоса, на терасастом терену Мандраки залива виде се темељи античких грађевина. По досадашњим налазима – камене алатке, секире, тучкови, крхотине керамике из 5. и 6. века пре нове ере, као и амфоре, чији се део може видети у Милосу – очигледно је да је ово острво било насељено још у предисторији. Западно од Капнодохиа међу кречњачким стенама су древни каменоломи који су на многим местима су пали у море.

На западној обали Агистриа, јужно од каменолома, на врху полуострву Бариама налазе се остаци праисторијског насеља. У Агиа Варвара и на малом острву Апонисос пронађени су ножеви од вулканског опсидијана. Близу острва на острвцу Теодороус је капела пророка Илије, подигнута на темељима старије цркве из раног византијског периода.

Купајте се, сунчајте, шетајте, али немојте ни покушавати да откријете нову Троју. Свако ваше чепркање биће одмах обустављено, а ако нешто случајно и нађете дужни сте да то предате властима у Милосу.





Овде су вековима и људи, и пророци, и богови, остављали своја обележја, ваш траг може бити забележен само у туристичким и трговачким рачунима.


Погледајте како то изгледа на  


и на


Καταλάβατε? Είμαστε υποτίθεται ότι είναι μεγαλύτερο από ό, τι ο άνθρωπος, γιατί πάντα θα είναι λιγότερο από ό, τι τους θεούς ...

Миливој Анђелковић

Нема коментара:

Постави коментар